En festival som gave

Verfasst am 16.02.2016 | Abgelegt unter Norwegisch - Norsk - Norwegian

Musikk hører med til bursdagen. Og det er selvsagt mulig å bare spille av musikk. Den kan man lytte til og kanskje ta seg en aldri så liten dans óg. Selvsagt er det også mulig å vente på at vennegjengen synger en liten sang. Den kan komme fra hjertet, men i tilfelle stemmene og notene ikke er så veldig glad i hverandre kan selve musikkopplevelsen gå litt tapt.
Sånn sett er idéen til Heiko genial. Han planlegger rett og slett sin egen musikkfestival. Mottoet er da:
– I byen min spilles ikke musikken jeg liker best, så inviterer jeg bandene hjem til min egen fest.
Dette er en fantastisk tanke. Særlig siden kultur grunner seg på engasjement, og ikke på at man venter på at noe skjer.

Intervju med Heiko:

Sp:
Heiko, den 5. mars arrangerer du din EGEN festival på Lillehammer. Hvordan fikk du idéen og hva var selve anledningen?

Plakat_Feb15_V2Sv: Det fants to grunner. Den ene var en avtale jeg hadde med et band fra Sarpsborg om å arrangere en konsert i regionen Lillehammer. Den andre var femtiårsdagen min.
Siden jeg gjorde noe spesielt allerede på førtiårsdagen min, nemlig en språkreise til Lofoten, ville jeg også planlegge noe særlig til femtiårsdagen min.
Først hadde jeg idéen med en konsert med det ovenfor nevnte bandet i forsamlingshuset her i bygda. Men etterhvert slo det meg at det ikke er noen vits i det å arrangere en konsert liksom midt i skogen, 30 kilometer utenfor Lillehammer. Da hadde jeg knapt nok funnet noen besøkende. Derfor tok jeg kontakt med en location på Lillehammer. Da de tilbød meg salen uten å ta penger for, kunne jeg sette i gang.
Bortsett fra bursdagen min og avtalen med bandet ville jeg også finne ut om Lillehammer er egnet for en slik festival. Vi har jo et rikholdig kulturliv her som er særlig kjent for Litteraturfestivalen og Dølajazzen. Musikalsk sett kan man jo oppleve noe hver eneste helg, men musikkstilen som man kan lytte til på festivalen min finnes ikke på Lillehammer.

Sp: Hva slags musikk får vi høre?

Sv: Det er generelt elektronisk musikk. Mye Synthpop og litt Dark Elektro. Bandene har i felles at deres forbilder laget musikk på 70- og 80-tallet. For eksempel The Cure, Depeche Mode, Kraftwerk, Human League eller Yello.
Men det blir også noe til alle som liker ”håndlaget” musikk fordi et band blir støttet av en gitarspiller på scenen.

Sp: Hvor kjenner du bandene fra?

Sv: Den som liker den slags musikk, og ønsker å høre den live, må reise. Det fins miljøer i Oslo, og i tillegg i Sarpsborg og Fredrikstad, og i regionen Tønsberg. Eller man behøver å reise til Sverige. I Göteborg er det masse som skjer. Men miljøet er temmelig begrenset. Derfor møter man liksom automatisk bandmedlemmene – som kamuflerer seg som tilskuere.
Men i mitt tilfelle var det også slik at jeg har jobbet som programleder for en webradio stasjon siden 2012. Jeg spesialiserte meg innen musikk fra Skandinavia. På denne måten fikk jeg kontakt med mange folk, først bare gjennom fjesbok og mail. Senere møtte jeg flere på forskjellige konserter. Jeg prøvde å få til intervjuer, både til webradio stasjonen og til nettstedet nordic-lights.net.
Første bandet jeg kunne intervjue var Machinista fra Sverige på ElektroStat festivalen i Oslo. Dem spiller nå også på festivalen min.
På ElektroStat festivalen fikk jeg også kontakt med Per Aksel Lundgreen. Tidlig på 1990-tallet spilte han i bandet Apoptygma Berzerk. Han hadde også flere andre prosjekter som for eksempel Cronos Titan.
Med Jarle Hansen fra Oslo-bandet Substaat ble jeg kjent med gjennom samboeren min. Hun kjente ham fra flere tidligere konserter.
Med bandet Mechatronic hadde jeg bare kontakt med gjennom fjesbok i en lang tid, men en gang om sommeren møtte jeg dem personlig i Göteborg. Vel, og bandet INTENT:OUTTAKE er fra den gamle hjembyen min Leipzig.

Sp: Var det vanskelig å begeistre bandene for festival-idéen?

Sv: Absolutt ikke. Det begynte med Per Aksel og Cronos Titan. Som sagt var det oss som ville planlegge konserten. En vakker dag i april 2015 sa Per Aksel til meg at han er sikker på at Substaat også ville være med på dette. Jarle var tilfeldigvis til stede og sa spontant ja. Så spurte vi Machinista, og svaret var „ja takk“ også.
I mai møtte jeg INTENT:OUTTAKE. de viste seg helt fyr og flamme for prosjektet. Bandet er for tiden utrolig suksessrik i Tyskland, avtalekalenderen deres er allerede stappfull for 2016.
Egentlig hadde det da vært nok med fire bander, særlig med hensyn til kostnadene. Men bandene hjelper meg mye. De norske bandene påtar seg reiseutgiftene, og alle stiller ikke høye krav til hotellrommene.
Senere rullet det inn flere henvendelser, så jeg kunne ha invitert til og med åtte band. Et av bandene som tok kontakt med meg var Mechatronic. Jeg var da litt frekk og svarte at de gjerne kunne ha plassen som opener, dvs. at de begynner å spille allerede klokka 19. Og at budsjettet mitt ikke tillater betaling. Jeg var skråsikker på at jeg får avslag. Men ekteparet fra Uppsala svarte at de ville da unne seg en helg på Lillehammer og spiller som første band – bare for moros skyld.

Sp: Hvor får man billettene?

Sv: Elektroniske billetter kan kjøpes på www.ticketmobile.no, i Lillehammer finnes det 4 salgssteder hvor man kan kjøpe papirbilletter og ved inngangen på selve festivalkvelden får man naturligvis også billetter.

Sp: Nå skal det gå en stor drøm i oppfyllelse. Har du flere ønsker for framtiden?

Sv: I første omgang skal jeg fokusere på dette prosjektet. Om det gikk bra, kunne jeg tenke meg å fortsette med det neste år.
Og hva jeg skal gjøre til sekstiårsdagen min er selvsagt ikke avklart ennå i det hele tatt.
Små ønsker finnes selvsagt. De har litt med helsen min og jobben min å gjøre. Og så må jeg ta meg en tur til Island. Og på Svalbard har jeg heller ikke vært ennå.
Forresten, et ønske skal gå i oppfyllelse på selve festivalen. Men det er hemmelig …

Norwegeninfos:

Norwegen auf Amazon – Bücher, Bekleidung, Fahnen, Aufkleber.

Norwegische Impressionen

(c) Reinhard Pantke

Newsletter

Kostenloser Newsletter mit zahlreichen Norwegeninfos.

Buchtipps

Martin Schmidt: Reisehandbuch Norwegen
Martin Schmidt: Reisehandbuch Südnorwegen
Martin Schmidt: City Trip Oslo, Bergen, Erfurt / Weimar
Julia Fellinger: Fettnäpfchenführer Norwegen
Ebba D. Drolshagen: Gebrauchsanweisung Norwegen

Homepage-Tipps

Hier findest du Kleinanzeigen zum Thema Norwegen und kannst selbst welche aufgeben.

– Auf dieser Seite kannst du im Norwegen-Shop Produkte aus und zum Thema Norwegen erwerben. Viel Spaß beim Stöbern.

Norsk ! – So heißt meine Zeitschrift für alle, die Norwegisch lernen.

Vermischtes

Wusstest du schon, dass
… es in Norwegen über 1100 Tunnel gibt?

Zitat:
„Das Glück ist in Norwegen keine abstrakte Idee. Es setzt sich aus Holz, Gras, Fels und Salzwasser zusammen.“ (Hans Magnus Enzensberger)

 

Web-Cam-Sammlung:
Web-Cams aus allen Regionen des Landes.

Ausgewählte Web-Cams:
Panorama-Cams: Bryne/Stavanger (Südwestnorweg.),: Hammerfest, Hammerfest-Berg, Skjervøy, NordkapSpitzbergen
Vogel-Cam: Varanger
Orte: Oslo, Bergen, Tromsø,
Ski: Holmenkollen/OsloSkeikampen,