Storting Parlament Löwe Flagge Politik Wirtschaft

Beitrag vom Mittwoch, 11. November 2020

Hva er de siste COVID-19 restriksjonene i Norge?

Når antallet smittetilfeller med koronavirus igjen er på vei oppover i Europa og resten av verden, har mange land valgt å stramme inn og kommet med nye restriksjoner de siste ukene.

Den norske statsministeren Erna Solberg kunngjorde nye regler den 27. oktober etter en stigende økning i positive COVID-tester. Hovedendringen i reglene er en grense på fem gjester på besøk i private boliger. Det er også en reduksjon i maksimal tillatt kapasitet på arrangementer, og noen karanteneunntak for ankomster fra utlandet er fjernet.

Fra nå av er disse nye tiltakene planlagt å vare til desember, men Solberg håper at regjeringen vil lykkes med å redusere smitteraten slik at nordmenn kan få lov til å feire jul slik som de pleier. Tiltakets varighet kan imidlertid forlenges hvis antallet smittetilfeller forblir høye.

Hva betyr dette for nordmenn?

For norske statsborgere er ikke mer enn fem gjester tillatt i private hjem. Dette kommer imidlertid i tillegg til antallet mennesker som allerede bor i husstanden, så mindre familiesammenkomster vil fortsatt være tillatt.

For private sammenkomster i leide eller offentlige rom er maksimalt antall personer redusert til 50, fra 200 tidligere. Offentlige utendørsarrangementer, som idrettsarrangementer, er begrenset til 600 deltakere.

I tillegg til disse strenge tiltakene har den norske regjeringen anbefalt å begrense tiden du bruker på sosialt samvær, antallet mennesker du bør sosialisere deg med om gangen, og antallet ulike sosiale arrangementer som du deltar på hver uke.

Myndighetene har også anbefalt bruken av ansiktsmasker i byene Oslo og Bergen når innbyggerne bruker offentlig transport og ikke klarer å holde en avstand på minst én meter mellom medpassasjerene.

I skrivende stund er disse anbefalingene ikke et lovpålagt krav slik de er i andre europeiske land; dette kan imidlertid endres hvis antallet smittetilfeller fortsetter å øke.

I Bergen er bruk av ansiktsmasker på offentlige områder som butikker blitt gjort til et lovkrav, og private samlinger er begrenset til kun ti personer om gangen frem til minst 26. november. Det er ikke usannsynlig at andre områder i landet, særlig tett befolkede områder, følger etter.

Hva betyr dette for besøkende til Norge?

Dersom du reiser til Norge fra et land med mye smitte (merket rødt av EU), må du gå i karantene i minst ti dager. Dersom du planlegger å reise til Norge, anbefales det å sørge for at du har ordnet overnatting på forhånd i tilfelle du må i karantene. Selv om det er slitsomt å sitte karantene i ti dager, kan en bærbar PC og noen bøker hjelpe deg med å fordrive tiden på en bedre måte. Du vil bli overrasket over hvor mye tid du kan drepe på online spillnettsteder som Unibet casino eller på videostreamingsider som Netflix eller YouTube!

Til å begynne med hadde forretningsreisende fritak fra denne obligatoriske karantenen. Det ble imidlertid kunngjort sammen med de andre tiltakene den 27. oktober at dette unntaket ikke lenger vil gjelde fra 31. oktober og utover.

Dersom du var i ferd med å planlegge en forretningsreise eller en kort ferie til Norge, burde du kanskje velge å utsette dette til dato litt lenger inn i fremtiden. Men dersom du planlegger å emigrere til landet permanent eller over lengre tid, vil de ti dagene som du må sitte i karantene sannsynligvis være vel verdt det!

Hinweis: Der Beitrag enthält Werbung! (Links)

Abgelegt unter

Nächster Artikel

Lesetipps

Unsere Empfehlungen